Oferta de drumeții de o jumătate de zii în Secuime
Poteca tematică Zete – la 100 de metri
În timpul plimbării de 3-5 km veți vizita atracțiile turistice și bogățiile naturii din vecinătatea Târnava Mare. Vă vor fi descrise flora și fauna, respectiv rocile zonei.
Drumeție pe vârful Harghita-Mădăraș – 20 km
Vârful Harghita-Mădăraș este ”muntele sfânt” al secuilor. De pe acest vârf înalt de 1801 m vedem panorama întregului Ținut Secuiesc al podișului Transilvaniei, iar când cerul este senin se văd și Munții Făgăraș.
Vârful Harghita-Mădăraș este și unul dintre cele mai populare locuri pentru schiori în secuime. Avem în total pârtii de schi de 4,5 km la o altitudine cuprinsă între 1500-1760 m peste nivelul Mării. Pârtiile beneficiază de zăpadă din decembrie până în aprilie, iar dacă vremea este favorabilă sezonul se prelungește până în mai.
Colectorul de apă de la Sub Cetate – la 4 km
Acesta este singurul lac artificial al porțiunii superioare Târnava Mare. Lungă de 2,6 km și lată de 400-800 de metri, are o capacitate de 50 de milioane metri cubi.
Pescarii se pot aștepta la caracudă, șalău, clean, plătică și păstrăv. Pentru a găsi și scobari este nevoie să cunoști locul, dar dacă îi veți descoperi puteți spera la prinderea unor exemplare mari.
Șansele de a prinde știucă sunt mai reduse, efectivul fiind în prezent unul tânăr. Ziua este aproape imposibil să găsești vreun crap, iar pescuitul de noapte este interzis.
Hipodromul din Izvoare – 10 km
Oferă multiple facilități pentru călărie. Ei oferă călărie în împrejurimi precum și cursuri de echitație pentru fiecare grup de vârstă, cu ajutorul cailor Islandezi ușor de încălecat.
Vărșag - 10 km
În timpul șederii se poate vizita și Vărșagul aflat la 1000 de metri deasupra nivelului mării, la sudul Munților Gurghiu, masiv de origine vulcanică. Localitatea este un izvor nesecat de arte populare, tradiții și obiceiuri.
În funcție de anotimp în zonă se poate culege zmeură, afine, mure, fragi, respectiv, numeroase tipuri de ciuperci. În pârâurile rapide păstrăvul este foarte des întâlnit.
Parcul de Animale Sălbatice din Ivó (Izvoare) – 10 km
Se află într-o zonă împădurită de 320 de hectare, întretăiată de pârâiașe și mărginită de munți. În acest spațiu mirific trăiesc: cerbi, căprioare, mufloni, mistreți.
Oferte de drumeții locale de o zi în Secuime
Oferte de drumeții locală în Ținutul Ocnelor
Odorheiu Secuiesc – 16 km
Localitate numită și orașul mumă al secuimii s-a dezvoltat în inima Ardealului și în ciuda numeroaselor încercări și-a păstrat caracterul maghiar. Cel mai semeț monument din centrul orașului este statuia Vasszékely (Secuiul de fier), simbolul oșteanului secui din totdeauna, care semnifică voința de fier, perseverența și perseverența de a dăinui.
Târgul din Corund -43 km
Corundul cea mai cunoscută comună din ținutul ocnelor este renumit prin produsele de ceramică, meșteșuguri, turism și ca important spațiu al culturii populare. Este renumit târgul întins, de-a lungul satului unde se află permanent exponate din ceramică, împletituri de paie și papură, țesături de lână, unelte de lemn, produse de artizanat care pot fi cumpărate după plac de vizitatori.
Teleki József: ”Aici fiecare om este olar sau meșteșugar de șindrilă. ” (Însemnări de călătorie, 1799)
Mormântul lui Orbán Balázs alea porților secuiești – 20 km
Scriitorul, omul de știință, personalitatea enciclopedică care este numit cel mai mare secui, se află înmormântat lângă Băile Seiche (Szejkefürdő). Cei care vor să se reculeagă aici trec pe sub porțile secuiești până la mormântul cu sulițe sculptate unde se poate vedea portretul în basorelief de bronz al baronului care a trăit o viață aventuroasă.
Salina Praid – 53 km
Praidul este centrul Ținutului Ocnelor, având una din cele mai importante Saline din Europa, respectiv bazinul Carpatic. Prezintă o atracție turistică deosebită, mai ales, halele din mină, transformate în obiective turistice și terapeutice. Vizitatorii se pot vindeca distrându-se deoarece în mină se află teren de fotbal, de joacă, cu jucării de lemn, câteva buticuri, precum și un perete pentru cățărători.
Tot în această mină se află unica capelă din lume, amenajată pentru slujbe ecumenice, folosită totodată și pentru concerte.
•
Monumentul lui Tamási Áron din Lupeni – 27 km
Tamási Áron (1897-1966), scriitor secui, reprezentant de seamă al literaturii maghiare a secolului XX. Dintre romanele și nuvelele sale se remarcă trilogia Ábel. Stilul său este metaforic, cuprinzând expresii proprii secuilor, este o oglindă a spiritualității secuiești.
Lui i se atribuie, renumita zicală ”Suntem în această lume pentru ca undeva să ne simțim acasă.”
Pe mormântul său se află următoarea inscripție: ”A avut un trunchi de secui, fiu al Hunilor. Slujitor loial într-un secol decadent.”
Sovata și Lacul Ursu - 62 km
Oraș renumit pentru lacurile sărate și stâncile de sare. Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume. Forma sa seamănă cu o piele de urs, astfel se explică denumirea sa. Pârâiașul cu apă dulce care se varsă în lac formează la suprafață un strat subțire de apă dulce, permițând pătrunderea razelor solare, care încălzesc straturile sărate din adâncime. Astfel că, temperatura crește, de la suprafață spre fundul lacului. Vara temperatura lacului Ursu la suprafață atinge 40 grade C.
Ofertă de drumeție de la Șumuleu la Lacul Sfânta Ana
Miercurea Ciuc – 60 km
Din cauza climei reci este considerat polul frigului în Bazinul Carpatic. Fiind capitala județului Harghita, are un rol cultural și economic foarte important în viața județului. Este bine cunoscut și pe plan internațional datorită faptului că Șumuleul, parte componentă a orașului este cel mai mare loc de pelerinaj al maghiarilor. Cel mai vechi și reprezentativ monument de arhitectură, care se păstrează intact este Cetatea Mikó, care este sediul Muzeului secuilor din Ciuc. (Csíki Székely Múzeum). Muzeul are un rol important în viața culturală a orașului, datorită expozițiilor permanente și ocazionale, care merită să fie văzute. Băile din apropiere de la Jigodin, datând din Evul Mediu, sunt renumite și astăzi.
Biserica de pelerinaj de la Șumuleu - 60 km
Anual vin în pelerinaj sute de mii de oameni din Bazinul Carpatic și din numeroase locuri din lume. Biserica de pelerinaj din Șumuleu a fost construită de călugării franciscani între 1442 și 1448. Cel mai important odor al ei, este statuia miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria, care datează din anii 1510 – 1515 și a fost sculptată din lemn de tei, în stil renascentist. Având înălțimea de 2,25 m este cea mai mare statuie miraculoasă din lume. În apropierea bisericii se află un izvor de apă minerală în jurul căruia se află permanent numeroși vizitatori care beau cu multă plăcere din această apă.
Harghita Băi – 48 km
Harghita Băi este o stațiune montană, un adevărat rai pentru schiorii din împrejurimi, așezarea și-a căpătat renumele datorită izvoarelor de apă minerală și a mofetelor. Acestea se găsesc în pădurile dese de brad, din zona Ciceu-Harghita. Aventuri emoționante pot fi trăite la Balu Park, care este cea mai mare pistă cu obstacole din Ardeal și oferă peripeții atât copiilor, cât și adulților.
Băile Tușnad – 90 km
Orășelul cel mai mic din România a devenit cunoscut, datorită izvoarelor termale cu efect terapeutic, și a aerului ozonat de pădurile de brad din împrejurimi. În acest spațiu se află nenumărate izvoare minerale și mofete, fapt pentru care locul este numit ”Perla Ardealului”. În iarna anului 2013 s-a deschis la Tușnad, centrul termal în care se află bazine de diferite mărimi, cu apă termală unde se pot relaxa vizitatorii.
Băile Homorod - 25 km
Așezare este renumită, pentru peisajul pitoresc și izvoarele de apă minerală. Cele 12 izvoare sunt folositoare pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare, circulatorii, tensiunea arterială, și boli gastrointestinale.
Lacul Sfânta Ana și Mlaștina Mohoș – 112 km
Este o minune a naturii unică în Europa centrală, aflată la 150 m deasupra nivelului Mării. Lacul s-a format în Craterul unui vulcan și este înconjurat de păduri și vârfuri muntoase. Nu este alimentat de vreun izvor ci de apa de ploaie și cea formată din topirea zăpezii. Cu toate acestea, apa lacului este limpede ca cristalul. Pe pajiștea de pe malul nordic al lacului se află o bisericuță.
Tinovul Mohoș având forma unui cerc neregulat s-a format în același timp cu craterul lacului Sfânta Ana. Perioada îndelungată care a trecut de atunci au transformat lacul de odinioară în câteva ochiuri de apă pe o suprafață de patru ori mai mare decât cea a lacului Sfânta Ana. Scăderea nivelului apei de-a lungul mileniilor adus la transformarea lacului într-o mlaștină de munte. A cărei suprafață are o bogată vegetație de tundră. Pe suprafața Tinovului se găsesc plante deosebit de rare. Pe suprafața protejată a Mohoșului înflorește singura plantă carnivoră din România Roua cerului (Drosera rotundifolia).
Ofertă de drumeție de la Lacul Roșu.
Gheorgheni – 45 km
Este orașul cu cea mai rece climă din România, care se mândrește cu un frumos parc în piața centrală. Viața acestui orășel din Secuime este impregnată de cultura și arhitectura armenească.
Peștera cu stalactite Súgó – 51 km
Peștera Súgó de Valea Strâmbă este o adevărată minune a naturii, aflată la 13 km de Gheorgheni. Conform cercetătorilor are o lungime de un kilometru din care pot fi parcurși câteva sute de metrii.
Lacul Roșu – 70 km
Este cel mai cunoscut și cel mai vizitat lac de baraj natural, o minune a naturii a cărui adâncime atinge 11 m. S-a format în anul 1837 când în urma unor ploi puternice când a pornit o alunecare de teren, de pe dealul Gyilkos (1378 m), când o masă lutoasă de pământ a barat albia câtorva pârâiașe. În apa lacului se văd și astăzi trunchiurile brazilor de odinioară. Numele i s-a atribuit de la Muntele Gyilkos dar nu este clar dacă numele maghiar este legat de vreo crimă sau pericol legat de potecile montane.
Numele românesc de Lacul Roșu se leagă probabil de pârâul Roșu care prin aluviunile sale înroșește apa lacului. Este unul din cele mai pitorești lacuri carpatine înconjurat de vârfuri stâncoase de peste 1000 m.
Cheile Bicazului – 70 km
Cheile Bicazului, un monument deosebit al naturii, având pereții stâncoși, înalți de 200-300 m, este un rai al alpiniștilor. Trecătoarea are origini tectonice și se află la poalele Munților Ceahlău, la locul de întâlnire al pârâului Bicaz cu Bistrița-Aurie și aparține Parcului Național Hășmașul Mare.
Cheile Bicazului au trei segmente: Poarta Iadului, Coridorul Iadului, și Gâtul Iadului. Numai aici se găsește în lume iarba miraculoasă de Bicaz , o specie de garoafă Minuartia frutescens, și o plantă cu adevărat rară Floare de colț. Piatra Altarului (1154 m) care domină cheile este ca un turn de piatră deosebit de impozant. Iar în vârful de pe care se deschide o panoramă minunată se ajunge numai pe pistele alpiniștilor. Singura peșteră din zona cheilor, Peștera Ghiocel are o lungime de 28 m și o lățime de 26 de metrii.
Drumeții locale pe valea Târnavei Mari
Cristuru-Secuiesc , Pomul (Părul) lui Petőfi Sándor – 45 km
Cristuru-Secuiesc este un orășel care păstrează cu sfințenie amintirea lui Petőfi Sándor. Marele poet pașoptist, și-a petrecut ultima noapte de viață la Conacul Gyárfás, de unde dimineață a pornit spre tragica bătălie de la Albești. În grădina Conacului se află un pom bătrân cunoscut sub numele de Părul lui Petőfi.
Conform legendei, la umbra acestui pom, Petőfi a recitat poezia cu titlul ”Un gând mă frământă” (Egy gondolat bánt engemet).
”E pe moarte bătrânul martor, Părul bătrân a lui Petőfi, despre care se spune că el l-ar fi văzut ultima dată pe Petőfi scriind o poezie.” (Kányádi Sándor)
Bezidu Nou – 61 km
Este simbolul politicii nebunești de sistematizare a satelor. Pe locul lacului de aici s-a aflat satul Bezidul Nou, care a fost acoperit cu apă, iar astăzi mai pot fi văzute câteva clădiri în ruină. În iunie 2014 s-a scufundat și turnul bisericii care a marcat astfel pieirea satului.
Biserica unitariană fortificată de la Dârjiu - 36 km
Face parte din moștenirea culturală al omenirii fiind în evidența UNESCO și este un loc de pelerinaj pentru mulți vizitatori din Bazinul Carpatic. Pe lângă faptul că este o construcție monumentală, posedă și inscripții runice, unicat și fresce din secolul XV care stârnesc atenția turiștilor. De mai bine de 200 de ani se păstrează tradiția ca în timpul iernii, locuitorii să-și păstreze slănina, cârnații și carne afumată în cetate. Vechile tradiții consfințite în reguli precise sunt de asemenea unice în lume.
Sighișoara – 66 km
Construcția orașului a început în secolul al XII-lea de către coloniștii sași, aduși aici de regii maghiari, care au făcut din Sighișoara, unul din centrele lor urbane. Cea mai frumoasă cetate locuită și astăzi din Ardeal, face parte din patrimoniul umanității fiind așezată în centrul orașului și înconjurată de ziduri. În cetatea de la Sighișoara cea mai mare atracție constituie, scara acoperită care leagă cele două părți ale cetății, construită în anul 1642 din lemn, numărând 172 trepte.
Pârtiile de schi din apropiere
Harghita-Mădăraș – 20 km
Înălțimea: 1500 m
Diferență de nivel: 200 m
Lungimea pârtiilor: 6 km
Numărul lifturilor: 5
Ciumani – 40 km
Înălțimea: 1100 m
Diferență de nivel: 150 m
Lungimea pârtiilor: 3.1 km
Numărul lifturilor: 1
Băile Homorod – 25 km
Înălțimea: 800 m
Diferență de nivel: 100 m
Lungimea pârtiilor: 400 m
Numărul lifturilor: 4
Toplița – 79 km
Înălțimea: 850 m
Diferență de nivel: 125 m
Lungimea pârtiilor: 1500 m
Numărul lifturilor: 2
Băile Harghita – 48 km
Înălțimea: 1300 m
Diferență de nivel: 200 m
Lungimea pârtiilor: 4 km
Numărul lifturilor: 5
Bucin – 70 km
Înălțimea: 1200 m
Diferență de nivel: 100 m
Lungimea pârtiilor: 3.4 km
Numărul lifturilor: 3
Wellness: În apropiere se află băi termale și terapeutice
Praid - 55 km
Băile Homorod – 25 km
Băile Tușnad – 90 km